Wat vertel ik wel en wat vertel ik niet?

Openheid geven is een persoonlijke beslissing. Door openheid geeft je de ander de gelegenheid je te leren kennen. De keuze om je autisme wel of niet bespreekbaar te maken is voor iedereen anders. De mate waarin je openheid wilt gaan geven hangt in grote mate af van de persoon aan wie je dingen wilt gaan vertellen. Voordat je in gesprek gaat met een ander over jouw autisme mag je gaan achterhalen welk doel je er zelf mee wilt bereiken.

Open zijn over je psychische kwetsbaarheid doe je niet zomaar. Vaak gaat dit met vele interne afwegingen en twijfels gepaard. Mensen hebben tegenstrijdige behoeftes als wij andere mensen ontmoeten of tegenkomen. Aan de ene kant willen we graag dichter bij anderen komen omdat we deze personen aantrekkelijk vinden of omdat we informatie van deze persoon willen hebben. Aan de andere kant willen we afstand houden van hen omdat we onze vrijheid en individualiteit willen behouden en we liever niet alle informatie over onszelf weggeven. Per persoon (of eigenlijk, relatie) verschilt het hoeveel controle je bereid bent op te geven en waar dus de grens ligt. Onthoud daarbij altijd dat het je eigen keuze mag zijn om iets wel of niet te gaan vertellen.

Openheid betekent dat je iemand persoonlijke informatie over jezelf vertelt. Het kan een moeilijke beslissing zijn om te bepalen hoeveel je over jezelf wilt vertellen aan iemand. Als je teveel te vroeg vertelt, kan de ander zich overvallen voelen en zich misschien zelfs willen terugtrekken uit de relatie. Als je te weinig vertelt over jezelf, kan het na een tijd moeilijk worden om een echt hechte relatie te ontwikkelen.

In onze themabijeenkomsten kan je ervaringen met andere mensen met autsime delen. Samen kan je de voor- en nadelen van het geven van openheid bespreken en voor jezelf op een rijtje ztten. En met behulp van een werkboekje kan je direct aan de slag om hetgeen je zou willen vertellen concreet te maken. Het is goed om bewust te kiezen wat je aan wie, wanneer, waar en hoe wilt gaan vertellen over jouw autisme.

De populairste Wandelen routes in Oud-Avereest, Overijssel (Nederland) |  Wikiloc
Hoe ver loop jij de brug over richting de ander? Wat vertel je wel en wat vertel je niet?
Spring naar toolbar